Monday, June 14, 2010

Bringing your dogs from Australia to Sweden

När vi bestämde oss för att flytta från Australien till Sverige för ett tag var det en självklarhet att hundarna skulle med. Vi skulle aldrig i livet lämna dem så långt borta från oss. Därför började vi kolla upp på internet hur det skulle gå till rent praktiskt då det är en väldigt lång resa. Jag var så orolig att något skulle hända dem på vägen eller att de skulle bli så rädda för att flyga. Ja alla möjliga tankar flög runt i huvudet på mej. Det var väldigt mycket saker man skulle tänka på, olika vaccinationer och papper som skulle fyllas i. Man måste vara noga med att planera detta i väldigt god tid då vaccinationer måste göras flera månader innan annars får inte hundarna komma in i Sverige. Det är dock mycket lättare att ta med sig sina hundar från Australien till Sverige än tvärtom. Här i Sverige behöver de inte sitta i karantän en endaste dag medans de i Australien måste sitta i karantän i en månad. Vi besökte veterinären flera gånger, första gången för att göra blodtest. Detta ska sedan skickas iväg för att testas och det måste göras ett par månader innan avresa, jag tror det var 3 månader men är lite osäker. Sedan får det inte gå för lång tid innan hundarna flyger ut från Australien för isåfall måste testet göras om. Bra att veta är också att djuren endast får tas in till Sverige via Arlanda eller Landvetter. 


Det var så mycket olika papper som skulle fyllas i och vi kände oss säkrare med att anlita ett företag som tog hand om allt. Vi anlitade JETPETS i Melbourne och de var fantastiskt duktiga. Vi reste till Sverige innan våra hundar så C's pappa och mamma fick köra ner hundarna till Jetpets anläggning i Melbourne. Man är tvungen att lämna dem två dagar innan avresa för att allt ska gå smidigt. Vi köpte även speciella burar som de skulle resa i. Det finns speciella modeller som man måste använda sig av, de ska vara godkända för att transporteras så långa sträckor. Våra sötnosar åkte med Thaiairways och alla djur sitter i en speciell avdelning på flyget. Det finns personal med som kollar till dem då och då. Vi fick inte ha några av hundarnas leksaker med i burarna av säkerhetsskäl. Jetpets valde snabbaste och smidigaste vägen för oss och de mellanlandade i Thailand och London. Känns väldigt konstigt att tänka sig att våra vovvsar har varit på ett flygplan så länge :) Jag var så rädd när de var på väg men när de kom fram till Arlanda och vi äntligen fick träffa dem var det bättre än något annat i världen. De var trötta ett par dagar men sedan var de lika pigga och glada som alltid. Så mitt tips är att kolla på Jetpets sida och ta hjälp av dem, de är proffs och tänker på din hunds bästa ! Jag hade förmodligen missat något viktigt om jag skulle gjort allt detta på egen hand.


www.jetpets.com.au


Kostnad för två hundar från Australien - Sverige : ca 25 000 kronor
(alla kostnader inräknade såsom bur, veterinär, fraktkostnad Arlanda osv osv)


When we decided to move from Australia to Sweden there was no question about if we should bring the dogs or not. We could never leave them after and it was worth all the money and all the paper work. It's a lot of different stages before you can actually fly them over. We went to the vet a few times for blood tests and so on. You have to prepare this for months before you actually plan to fly out from the country. I think it was around 3 months before for the blood tests. It was really much administrative work involved in the process with airlines, custom, certifications so we decided to consult JETPETS in Melbourne. They handled everything around it and found the quickest way for the dogs. I can really recommend Jetpets if your planning on flying your dog anywhere in the world. 
I was really nervous and scared about the dogs plane trip but they were actually alright when they landed here in Sweden. Very tired the first couple of days but after that just like normal :)


Costs for two dogs Australia - Sweden : 25 000 sek
including all the costs around it, dog boxes, custom fee sweden, vet and so on
3 comments:

 1. Tack för att du delade med dig om detta:)
  Min lille vovve är van att flyga, han växte upp och fick flyga mellan Luleå och Ronneby en hel massa, så han borde kunna få använda samma bur som då. Men det är ju lite skillnad på flygtiden till Australien men om vi nu flyttar dit skulle jag ju vilja ha med honom förstås. Fast den där karantänstiden verkar inte så skoj..och billigt är det ju inte heller.

  Kram

  ReplyDelete
 2. Så lite så :) Det finns en bra sida om man ska ta med sig sin hund till Australien. http://www.dogwalks.com.au/
  Vi kollade också med jetpets för flytt tillbaka till Australien och det kostade ungefär samma, det blir något dyrare eftersom de måste sitta i karantän där också. Annars är det samma med sprutor och blodprover och annat som måste göras. Kram

  ReplyDelete
 3. Hej igen!
  Kanon idé att träffas när Simon är på plats. Det gör vi gärna :)

  Och ja, världen är minsann liten, måste vara något visst vi Blekingetjejer faller för hos Aussiepojkar ;)

  Flyttade till Jönköping pga jobbet för drygt 2 år sedan. Men vi räknar nog med en flytt härifrån när Simon kommer hit, till Göteborg eller Stockholm. Borde vara lättare för honom att få jobb där och mitt företag har kontor på båda orterna så det ska nog gå att ordna så jag får byta kontor.

  Kram

  ReplyDelete